Comunicat de FEM BICI en relació a la situació política de Catalunya i a la convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre.

La Federació d’Entitats per la Mobilitat amb Bicicleta de Catalunya (FEM BICI), que aglutina les principals organitzacions d’usuaris de la bicicleta d’arreu del territori, volem expressar el nostre posicionament envers l’actual situació política que viu el país a partir dels següents punts:

 1. Reclamem la necessitat de mantenir el respecte per a totes les opinions, a l’hora que rebutgem i denunciem qualsevol actitud o conducta violenta a l’hora de defensar-les, i qualsevol forma d’imposar-les que no sigui democràtica i basada en l’opinió majoritària de les ciutadanes i ciutadans.
 2. Condemnem, sota qualsevol circumstància, qualsevol vulneració de drets civils fonamentals exercida sobre la població, com la llibertat d’expressió, de reunió de manifestació, o d’informació. Condemnem les amenaces i la persecució de persones, organitzacions, o mitjans, per les seves opinions o posicionaments polítics.
 3. Reclamem a totes les institucions i cossos policials, que vetllin per la seguretat de les persones i treballin per fer de l’espai públic un espai de llibertat, pluralitat i respecte, evitant la promoció de conductes violentes i enfrontaments.
 4. Condemnem la intervenció i el bloqueig de les institucions de Govern de Catalunya i els perjudicis sobre la població que això pugui causar si es veu afectat el funcionament quotidià d’institucions i organismes que donen serveis a la ciutadania.
 5. Reclamem un sistema institucional que garanteixi i practiqui la divisió de poders, que eviti la instrumentalització de la justícia, la utilització política i partidista de serveis de seguretat i intel·ligència, que permeti eradicar la corrupció i el frau fiscal, i que tingui en el benestar de les persones i la justícia social les seves màximes prioritats.
 6. Apostem pel diàleg com a element necessari per a la resolució dels conflictes, i per la negociació política com a via per a resoldre o acordar la forma de resoldre els conflictes de caràcter polític. Considerem l’actual conflicte entre Catalunya i Espanya com un conflicte polític que requereix de solucions polítiques.
 7. Com a federació d’entitats del territori de Catalunya reconeixem en aquesta la naturalesa de subjecte polític, i per tant assumim com a propi el dret d’autodeterminació formulat i acordat com a Dret col·lectiu dels pobles, per part de les Nacions Unides.
 8. Com a organitzacions que basem el nostre funcionament en els principis democràtics, entenem que la forma més raonable per a decidir el futur polític de Catalunya en relació a l’Estat espanyol és precisament la democràtica, en forma de referèndum d’autodeterminació entre la població de Catalunya, tal com s’ha fet anteriorment a d’altres països. Entenem que les actuals circumstàncies, amb una majoria parlamentària a favor del referèndum, en legitimen la seva convocatòria. Una opció que evidentment depassa el marc jurídic actual de l’estat espanyol, i que per tant, seria desitjable que pogués realitzar-se en base a un acord polític per a la seva celebració.
 9. En qualsevol cas, i donades les actuals circumstàncies, encara que les institucions de l’estat puguin no donar validesa jurídica ni un caràcter vinculant al referèndum previst, considerem que la seva preparació, organització i celebració no pot considerar-se com un acte delictiu (fet que d’altra banda no figura com a delicte a l’actual codi penal espanyol). Demanar l’opinió o oferir la possibilitat de decidir a la ciutadania, en igualtat de condicions, amb totes les garanties possibles, no té sentit que sigui considerat un acte delictiu en una societat democràtica.
 10. Davant la impossibilitat de negociació política entre el Govern de la Generalitat i el de l’Estat, reclamem l’arbitratge de les institucions europees i internacionals per garantir un marc de resolució d’aquest conflicte que eviti la vulneració de drets civils fonamentals, i permeti resoldre’l en base als principis democràtics.
 11. En qualsevol de les circumstàncies polítiques que pugui haver-hi a Catalunya, com a organitzacions d’usuaris de la bicicleta, compartim objectius i volem tenir una relació propera, fraterna i de màxima col·laboració, amb les entitats homòlogues de la resta de l’estat, així com de l’àmbit europeu i internacional.
 12. En darrer terme, apel·lem a la ciutadania a mantenir una actitud responsable, a evitar fer córrer rumors que incitin a la violència, a renunciar i aïllar qualsevol tipus de conducta violenta, a tenir una actitud crítica davant els fets i les informacions generades, i a exercir el paper que cadascú decideixi tenir des de la seva llibertat de consciència, respectant les opcions dels altres.

 

PD: I en cas que decidiu anar a votar, valoreu la possibilitat de fer-ho en bici!

One thought on “Comunicat de FEM BICI en relació a la situació política de Catalunya i a la convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s